środa, 11 września 2013

Pulpeciki z idnyka z rodzynkami, cynamonem i curry




Takie pulpeciki mogę jeść kilogramami, bardzo ciekawy smak, są rewelacyjne i znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zapewniam, że nie zawiedzie Was ten smak!



składniki:

- mielone mięso z indyka około 60 dag
- garść rodzynek
- jajko
- pół łyżeczki cynamonu, curry lub kurkumy, pieprz, sól, kmin rzymski
- troszkę mąki i bułki

Mięso łączymy z jajkiem, rodzynkami i przyprawami, dodajemy odrobinę bułki tartej i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Potem kulki mięsne obtaczamy w mące i smażymy kilka minut z każdej strony  na oleju, przekładamy do rondla z gorącą wodą lub bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Zaprawiamy na koniec mąką sos lub redukujemy go. Podajemy z ryżem i np surówką z marchewki.

Restauracja na Starym Rynku w Łodzi - Analogia - opinia




Zapraszam do podróży kulinarnej - dzisiaj odwiedziłam 4 krainy smaków w jednym miejscu - restauracji Analogia mieszczącej się w Łodzi przy Starym Rynku 2.

 

Restauracja Analogia

ul. Stary Rynek 2
Łódź 91-438
tel:695-833-272
www.analogia.com.pl







Restauracja mieści się w bliskim położeniu Manufaktury - wystarczy spacerkiem przejść przez uroczy park, aby w zacisznej, romantycznej restauracji spożyć spokojnie pyszne dania kuchni rosyjskiej, żydowskiej, polskiej lub niemieckiej. 

 

Restauracja składa się z kilku sal urządzonych w stylach odpowiadających danemu krajowi, dlatego też w sali żydowskiej zobaczymy śliczne miniaturki żydów, serwety, bibeloty a w sali rosyjskiej samowary, ikony, matrioszki.... 

 


Samo zwiedzanie restauracji to ciekawy element oczekiwania na wybrane dania z karty menu. Karta nie jest zbyt długa, a przemiła kelnerka potrafi doradzić najsmaczniejsze potrawy aby wcelować w nasz wyrafinowany gust kulinarny.


 


Kiedy przybyłam z mężem do restauracji zostaliśmy ciepło przywitani i poinformowani o historii restauracji i jej specyfice. Jest to miejsce wyjątkowe: znajduje się bowiem w sukiennicach Rynku Starego Miasta w środkowo-północnej części Łodzi, która jest dość niedoceniana i zapomniana. Urok tego miejsca, wynikający w przeważającej części z faktu, iż jest to historia miasta Łodzi nie pozwala jednak go ignorować.

 
Stary Rynek to miejsce wyjątkowe, z charakterystycznymi kamienicami z podcieniami. Dawniej plac otaczała drewniana, miejska zabudowa. Także stojący tu ratusz wykonany był z drewna. W okresie tym na południe od Rynku przepływała rzeka Łódka. Na niej, w miejscu dzisiejszego parku, utworzony był staw, a przy nim młyn.

Na początku XIX wieku drewniane budynki zostały zastąpione murowanymi klasycystycznymi W tym okresie okolice Rynku zamieszkiwała niemal wyłącznie ludność żydowska (m.in. Kalman
Poznański - ojciec łódzkiego fabrykanta Izraela Poznańskiego). W okresie II wojny światowej ta zamieszkana przez Żydów okolica weszła w skład łódzkiego getta.

Nasze rozmyślania nad historyczną wagą tego miejsca przerwało pojawienie się pierwszego dania.Na początek zostaliśmy uraczeni przystawką z łososia gotowanego w liściach kapusty, nadziewanego szparagiem i paluszkiem krabowym - danie naprawdę wyjątkowe dla smakoszy rybnych specjałów.

 

Natomiast zachwycająca w smaku okazała się aromatyczna, gorąca zupa grzybowa z mięsnymi knedlikami Jankiela  i warzywami z karty żydowskiej. Takiej zupy nigdy wcześniej nie miałam okazji kosztować, a niestety większość restauracji bardzo powiela i kopiuje swoje dania, więc na taką zupę warto tutaj przyjść. Jest bardzo grzybowa w smaku, kuleczki mięsne są naprawdę malutkie i wyborne w smaku, idealnie doprawiona i wyrazista w smaku.

 

 
Przyszedł czas na danie główne, które oszołomiło mnie swoim wyglądem i smakiem: kaczka Rotschilda w wiśniach podana z ziemniaczanymi zapiekanymi kuleczkami i buraczki zasmażane. Takie obiady pamiętam z dzieciństwa, ich kosztowanie to coś więcej niż zwykła degustacja, to powrót do mojej rodzinnej kamienicy przy ulicy 1 Maja, wypełnionej antycznymi meblami, babunią wiecznie krzątającą się w kuchni. Jej buraki były nieocenione, ale tym również niczego nie brakuje...

 

Deser - zaskakujący w swej prostocie deser, który mnie oczarował do tego stopnia, że postanowiłam zrobić go w ten weekend sama w domu: waniliowy gęsty budyń, podany z ciepłym musem z malin i gałką lodów waniliowych - dekorowany lawendowym akcentem. Połączenie budyniu z lodami - proste, ale tak pyszne, że sama się sobie dziwiłam z jakim smakiem i szybkością pałaszowałam to danie. Na koniec kawka cappucino i syta, z pełnym brzuchem jestem szczęśliwa i zadowolona, bo każdy wie, że Polak głodny to zły:)

 


Restauracja Analogia jest więc miejscem wyjątkowym pod każdym względem: architektury, położenia, mistrzowskiej kuchni. Brawa dla szefa kuchni i jego pomocników a także wyjątkowo sympatycznej, ciepłej obłsudze. Tutaj można poczuć się jak w domu i w pełni odczuć atmosferę tego miasta.




Lokal jest też przygotowany na organizowanie różnych imprez (jubileusze, przyjęcia itp).


wtorek, 10 września 2013

Akcja kulinarna – Blogerzy Smakują


Zapraszamy blogerów kulinarnych do wspólnej zabawy – ogólnopolskiej akcji BLOGERZY SMAKUJĄ. Ma ona na celu wyłonienie stałych kulinarnych krytyków ze wszystkich województw, którzy otrzymają od portalu nagrody oraz Certyfikat “Krytyk Kulinarny Portalu Urodaizdrowie”.

 salonik_warszawski_1

Wystarczy zgłosić się w komentarzu pod danym artykułem, w którym prezentujemy restaurację biorącą udział w naszej akcji -TUTAJ
Wybrany przez restaurację bloger będzie zaproszony do lokalu w wybranym przez siebie dniu i zobowiązany do wykonania fotorelacji oraz oceny degustowanych w ramach testu dań.
Prosimy o przesyłanie swoich sugestii i wybranych restauracji na malgorzata@hepi.pl z dopiskiem AKCJA- piszcie z jakiego jesteście miasta; chętnie też wyślemy Wam na życzenie szczegółowy regulamin.



zdjęcia pochodzą z restauracji Amber Room w Warszawie

Blogerzy biorący udział w akcji zapraszani są do wstawienia tego banerka na swój blog:

banersmak


Więcej informacji i zgłaszanie się TUTAJ

poniedziałek, 9 września 2013

Łopatka w cebuli z boczkiem



Dzisiaj kolejny obiadek mięsny, ale pieczenie łopatki zajmuje minimum 1,5 godziny. Zawsze wolę troszkę dłużej potrzymać mięsko w piekarniku aby było mięciutkie a nie twarde jak podeszwa:). Jest naprawdę pyszne, dzięki cebulce i posmaku boczku rozpływa się w ustach, uwielbia ją mąż:)

składniki na łopatkę w cebuli:

- 4 plastry boczku
- kilogram łopatki
- kilogram cebuli
- czosnek (3-4 ząbki)
- pieprz, majeranek, kminek

Mięso solimy, kroimy w grube plastry,  nacieramy pieprzem, majerankiem itp i kładziemy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia żaroodpornego na dno kładziemy dwa plasterki boczku, na to troszkę cebuli, czosnek, łopatkę, przykrywamy cebulę i na wierzch kładziemy boczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny.
Podałam z ziemniakami i sałatką rzymską.

czwartek, 29 sierpnia 2013

Restauracja Carska Białowieża - opinia

Restauracja Carska w Białowieży to miejsce niewątpliwie niezwykłe.Pani Magda Gessler również jest częstą bywalczynią tego miejsca i smakoszką tutejszych potraw. Jego nietuzinkowość polega między innymi na tym, że położone jest niedaleko puszczy Białowieskiej pod granicą białoruską. Jest oddalone od centrum miasta około 4 km i dla zgłodniałego  piechura jest nie lada wyzwaniem dotrzeć do tego uroczego zakątka.




Mimo, że szłyśmy na pieszo bardzo wygłodniałe w dość niesprzyjającej aurze (gorączka lata) to z całą otwartością muszę przyznać, że warto ponieść taki wysiłek. Miejsce jest wyjątkowe dlatego, że restauracja została przysposobiona z zabytkowego dworca Białowieża Towarowa, dlatego też można tutaj obejrzeć zabytkowe autentyczne lokomotywy stojące na nieczynnych torach kolejowych, nawet rosyjski, carski pociąg z XIX!
 


Oczywiście dla miłośników drezyny też istnieje możliwość przejechania się w wyznaczonym kierunku.
Wracając do restauracji - jest ona urządzona na wzór carski, wewnątrz zgromadzono śliczne witrynki i serwantki, pianino, zabytkowe stoły, dekorację stanowią samowary, szklaneczki w posrebrzanych koszyczkach, dzbanuszki i inne bibeloty.

 



W menu możemy znaleźć takie smakołyki jak dania z jeleniny, dzika, sarniny czy żubra.
Ceny są dość wysokie, ale nie dziwię się temu, ponieważ to jest taki mały koniec świata...
 


 Atmosfera jest genialna: czujemy się jak w innej epoce, z dala od zgiełku miasta i turystów, chociaż, muszę przyznać, że klientów nie brakowało.

Kuchnia i obsługa  jest wyśmienita! Zamówiłyśmy z koleżanką zupę uchę z kawałkiem jesiotra, ja zamówiłam pielmieni z  rodzajami mięs i było to najpyszniejsze dani jakie jadłam w tym rejonie. Malutkie pierożki z pysznym, dobrze doprawionym mięsem zatopiono w śmietanowym sosie. Delikatność połączona z intensywnym smakiem mięsa - naprawdę świetne danie w cenie 25 zł. Zupa podana była w malutkiej czarce z jednym malutkim kawałkiem ryby - za 18 zł to za wysoka cena.

 

Na deser zamówiłyśmy lody z malinami na ciepło i ciastko z bezy z malinami i bitą śmietana. Desery rozpływały się w ustach i oczarowały nas świeżością smaku i zgodnością z kulinarnymi trendami restauracyjnymi.
Ogólnie polecam to miejsce, ale żeby skosztować kilku potraw warto zaopatrzyć się w plik banknotów (chociaż kartą też można płacić). Rekompensuje nam jednak wspaniałość tego miejsca, przepyszna kuchnia, miła obsługa i świadomość, że tego czarodziejskiego miejsca nie zapomnimy już nigdy...


www.restauracjacarska.pl

czwartek, 22 sierpnia 2013

Pomysł na schaba - kolorowe danie z ziemniakami

Błyskawiczne danie, kolorowe, bardzo aromatyczne. Wystarczy kilka plasterków schabu, suszone pomidory, które służą jako farsz ruloników schabowych, warzywa sezonowe (kabaczek, cebula, bakłażany itp)

 


Krok po kroku:

Schaby rozbić, oprószyć  solą i pieprzem, do środka nakładać suszone pomidory z oliwy, zawijać i obsmażyć na gorącym oleju.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać obrane kawałki cukinii, cebulki, czosnek, kabaczek, paprykę (najlepiej wielokolorową), skropić oliwą, przyprawić ulubionymi przyprawami lub ziołami. Zapiekać minimum godzinę pod przykryciem, na 15 minut przed ko9ńcem pieczenia odkryć aby sie zrumieniło nasze danie.
W osobnym naczyniu równocześnie zapiekłam ziemniaki z całymi cebulkami, które wystarczy obrać, posolić i dodać ulubione przyprawy (bazylia, papryka) i skropić oliwą. Podawać z koperkiem i sosem czosnkowym.






niedziela, 11 sierpnia 2013

Zupa porowa z pieczarkami i pulpecikami

Zupa podbiła serca moich gości i żołądki oczywiście też, delikatny smak pora, pieczarek, sera  z dodatkiem śmietanki, pulpecików. Podałam z makaronem babuni.

składniki:

- na pulpeciki mięso mielone wołowe lub drobiowe (mięso wymieszać z jajkiem, dodać łyżkę bułki tartej, przyprawy, ja użyłam curry, paprykę, czosnek, pieprz)
- dwa duże pory
- 6 pieczarek
- śmietanka słodka 36 procent 200 ml
- dwa serki topione
- bulion
- marchewka opcjonalnie

Na patelni podsmażyć na masełku pokrojonego w paski pora, dodać pieczarki starte na tarce, doprawić do smaku. Kilka minut smażyć. Na drugiej patelni usmażyć małe pulpeciki. Do dużego garnka włożyć pulpeciki i pory z pieczarką, zalać pół na pół bulionem i wodą (gdzieś około 1,5 litra). Gotować około 15 do 20 minut. Po tym czasie w wysokim naczyniu odlać troszkę bulionu i roztrzepać w nim serki, dodać śmietankę, całość wlać do garnka z naszą zupą. Wymieszać i doprawić do smaku.
Z makaronem smakuje rewelacyjnie!


czwartek, 8 sierpnia 2013

Obiadokolacja na upalny dzień - makaron z mięsem w 20 minut!

Mega szybkie dania, pożywne i smaczne, bez długiego stania w gorącej kuchni: makaron z mięsem i sosem słodko-kwaśnym, danie w 20 minut!


składniki:

- paczka mielonego mięsa indyczego
- gotowy sos słodko-kwaśny
- koperek
- jogurt grecki
- pół papryki, cebula, czosnek, przyprawy
- sos pomidorowy
- paczka spaghetti


Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę, dodać mięso, przyprawy. Całość podsmażać około 3 minuty, podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut.  W tym czasie ugotować paczkę spaghetti z odrobiną oleju.
Do rondla z mięsem dodać słoik sosu, przecier pomidorowy (lub puszke pomidorów), gotować około 6 minut.
Makaron polać mięsnym sosem, posypać obficie koperkiem. Podawać z jogurtem greckim i zimną wodą z cytrynką:)


niedziela, 4 sierpnia 2013

Udko z kurczaka z zielonym tabasco i sosem tzatziki

Pyszny i szybki obiad  w godzinę: udko z kurczaka w cebuli i zielonym sosem tabasco, tzatziki z tabasco oraz buraczki i marchewka. Taki klasyczny, pożywny obiadek, który uwielbia moja rodzinka.

 

Udka dzień wcześniej obtoczyłam w przyprawach wraz z sosem tabasco, który wprost uwielbiam i ostatnio dodaję do mnóstwa potraw. Również zastosowałam go do sosu tzatziki bo zauważyłam, że poprawia trawienie. Sos jest dość ostry i esencjonalny dzięki papryczkom jalapeno,. które są głównym składnikiem sosu.




Przepis na sos tzatziki jest bardzo prosty. oto moja wersja: jogurt naturalny, łyżka majonezu, starty ogórek, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz, sól, zielone tabasco Tabasco brand Green Pepper Sauce i koperek.




czwartek, 1 sierpnia 2013

Lody waniliowe ze gorącymi śliwkami

Przepyszny, błyskawiczny deser z gorącymi owocami (można też  tak podać lody z rabarbarem, malinami, morelami itp na ciepło). Naczynie należy wysmarować masłem i wyłożyć na nim wydrążone śliwki, można posypać troszkę cukrem i zapiec w piekarniku około 15 do 20 minut. Ja dodatkowo polałam sosem malinowym, ale można polać czekoladą lub ajerkoniakiem.



Szaszłyki z truskawek i mozzarelli w sosie balsamicznym

Fajna lekka przekąska na podwieczorek: mozzarella, truskawki, polane octem balsamicznym, naprawdę lekkie, szybkie i smaczne.



Kasza gryczana z pulpecikami z rodzynkami, mizeria

Szybki i pyszny obiad, który zrobiłam w 30 minut: kasza gryczana (czas gotowania 15 minut w torebkach), mizeria i pulpeciki w sosie:


składniki na pulpety:

- mięso mielone około 60 dag (ja zawsze kupuję kawałek mięsa i sama mielę), może być z indyka, wieprzowo-wołowe itp
- dwie garście rodzynek
- jajko
- curry
- kurkuma
- kumin rzymski, pieprz, papryka, liść laurowy, ziele angielskie


Mięso mielimy, dodajemy jajko i część przypraw (oprócz ziela i liści) oraz rodzynki. Pulpeciki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Wodę zagotowujemy w garnku i przekładamy pulpeciki, dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujemy około 150 do 20 minut. Obiad gotowy!




środa, 31 lipca 2013

Szybka tarta z truskawkami pod bezą

Fajny deserek: składniki:

- dwa jajka
- niecałe dwie szklanki mąki
- proszek do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 kostki margaryny
- owoce sezonowe
- migdały w płatkach

Żółtka wymieszać z mąką, cukrem (1/2 szklanki), proszkiem, margaryną. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, dodać resztę cukru. Blaszkę wyłożyć ciastem, na to owoce i pianka z białek, posypać migdałami.




środa, 26 czerwca 2013

Sojowy napój o smaku waniliowym - Pascual

 1


Jestem oczarowana tym smakiem i równocześnie zaskoczona jak smaczny i orzeźwiający może być sojowy napój! Ten słodki napój wygląda jak mleko i jest o smaku waniliowym. Podałam go z odrobiną wody i cytryny oraz lodem. Został wypity w ciągu 15 minut! Smak przypomina malibu (tyle, że bez alkoholu), i posiada moc witamin.



szczegółowy skład:

 woda, fasola sojowa (11 %), cukier, fruktoza, sól wapniowa, stabilizatory (celuloza, karagen) Aromaty, sól, substancja słodząca: acesulfam K. Sukraloza, witamina A oraz D.




opis producenta:

Sojowe produkty ViveSoy Pascual charakteryzują się naturalnym składem i wysoką wartością odżywczą. W naturalnym wariancie smakowym lub waniliowym można nimi zastąpić mleko i używać do kawy, herbaty, kakao czy mieszać z muesli. Smak waniliowy lub cappuccino świetnie zatrzyma ochotę na słodkie przekąski. Istnieją również smaki owocowe, przykładowo, marka ViveSoy Pascual proponuje smak papai z mango, ananas, brzoskwini i pomarańczy.


Piliście kiedyś?

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Szybka zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa

Zgodnie z zasadą: szybko, tanio i smacznie przygotowałam na obiad po powrocie z pracy błyskawiczną zapiekankę, ponieważ miałam mielone mięso z indyka , ziemniaki, kukurydzę a na nic więcej nie miałam siły i na zakupy zresztą też nie. Zjedliśmy ze smakiem z jogurtem i kefirkiem: (to znaczy zostało jeszcze pół na jutro).



składniki:

kilogram ziemniaków
pół kilo mielonego mięsa z indyka
dwie cebulki i czosnek
pomidor
puszka kukurydzy
tabasco
przyprawy: pieprz, sól, kmin rzymski, curry (lub takie jakie lubicie), gałka muszkatałowa
oliwa z oliwek
olej do smażenia
łyżka masła
3/4 szklanki mleka
ser żółty lub parmezan


W rondelku rozgrzać olej, przysmażyć cebulkę, na koniec dodać posiekany czosnek. Potem dodać mięso, przyprawy oraz tabasco.
W tym czasie ugotować ziemniaki. Jak będą miękkie odcedzić i utłuc, dodać gałkę, mleko, masło i ubić.
Do foremki wysmarowanej masłem nałożyć ziemniaki, ser, mielone mięso, kukurydzę i znowu ziemniaki, mięso itp.ja na wierzchu umieściłam pokrojone pomidorki. Zapiekałam 10 minut w piecyku. Pomidory potraktowałam na koniec oliwą z oliwek.


Olivari skupia w sobie najlepsze cechy oliw zaczerpnięte ze śródziemnomorskiej tradycji, a jej delikatny i głęboki smak sprawia, że każde danie zamienia się w kulinarne dzieło sztuki. Jest możliwe dzięki temu, że, oliwki są zbierane ręcznie, a tłoczenie następuje w 24 godziny po zbiorach. Olivari Extra jest uzyskiwana z najlepszych oliwek w sposób, który nie zmienia ich podstawowych atutów i zapewnia wysoką zawartość witamin (np. A i E) oraz wartościowych mikroelementów.



opcjonalnie: można do tej zapiekanki dodać np. groszek, więcej pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę, marchew startą na tarce, brokuły itp, wariacji jest wiele, po prostu to co macie w lodowce. Czasem też na wierzchu układam ziemniaki posypane parmezanem. Naprawdę różnie, Smacznego!


Polecam - moje nowe odkrycie: rewelacyjna oliwa z oliwek OLIVARI

Olivari_EV_500ml


wtorek, 4 czerwca 2013

Zapiekanka z ziemniaków, szynką szwarcwaldzką, cebulą i serem

Świetna szybka zapiekanka do piwka.

składniki:

6 ziemniaków
duża cebula
kilka plasterków boczku lub szynki szwarcwaldzkiej
ser camembert
pieprz, sól

Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plasterki, Naczynie żaroodporne wysmarować masełkiem, kłaść ziemniaki, na to pokrojony w paseczki boczek lub szynkę, cebulkę i tak na przemian, na wierzch układać ser pokrojony w plastry, doprawić pieprzem.


piątek, 10 maja 2013

Zupa-krem czosnkowa ze śmietanką, serem i ciabatta

Obłędnie śmietankowo-czosnkowa, aromatyczna zupa, którą można podać na niedzielny obiad, na przystawkę lub po prostu na obiad:) A co lubię - zupę robi się mega błyskawicznie!!!

składniki:

- 3 - 4 ząbki czosnku
- cebula czosnkowa (ta biała)
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- śmietanka 36 % 100 ml
- natka pietruszki
- ciabatka lub bułeczka
- masło klarowane
- duży śmietankowy serek topiony
- kostka rosołowa drobiowa 
- por - niekoniecznie

Na maśle podsmaż pokrojony w kosteczkę czosnek i cebulkę. Smaż chwilkę, dodaj posiekany mały por. Do garnak wlej litr wody, dodaj kostkę, składniki z patelni, ziemniaki i całość gotuj około 30 minut. Na koniec dodać serek, śmietankę, całość można zblendować na gładki krem. Na koniec przygotuj grzanki - ja dodaję pourywane kawałeczki ciabatty  (podpatrzone we włoskiej kuchni). Posyp natką pietruszki. PYCHA!!!







a na drugie podałam ziemniaczki, schabika z pieczarkami w sosie cebulowym i ogórka małosolnego, po prostu wyżerka:)







poniedziałek, 6 maja 2013

Kurczak z pastą tahin i ryżem po gruzińsku

Inny smak - bardziej orientalny a to dzięki rewelacyjnej paście sezamowej czyli tahinie, świetnie smakuje do ryżu. Ja podałam z ryżem z jajkiem i rodzynkami (nauczyła mnie moja koleżanka Ormianka).



składniki:

- pałeczki z kurczaka
- gotowa pasta tahin - 1 łyżka
- curry, kurkuma, kmin rzymski
- szklanka ryżu
- garść rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- łyżka miodu
- sól
- masło klarowane

przygotowanie:

najpierw robię marynatę do kurczaka z pasty tahin i miodu, z czosnku i z przyprawami. Wstawiam na pół godziny do lodówki. Mięso następnie piekę w piekarniku około 45 minut. Nie dodaję tłuszczu, ponieważ pasta tahin jest dość tłusta.

ryż:

- na maśle podsmażyć porcję ryżu, zalać dwiema szklankami wody. Na osobnej patelni podsmażyć rodzynki a w miseczce rozbełtać dwa jajka. Jajka dodać do rodzynek i smażyć do ścięcia, dodać do jajek, porządnie wymieszać.

pasta wygląda tak i ma szerokie zastosowanie


Potrawka z kurczaka z soczewicą, ziemniakami


 Bardzo lekkie i fajne danie, a zarazem pożywne i sycące. Świetne na późną kolację, podawać z bagietką z masełkiem.


 


składniki:

- dwie pałeczki z kurczaka lub udko
- pół szklanki soczewicy zielonej
- marche
- cebula
- dwa ziemniaki
- masło klarowane
- przyprawy: sól. pieprz, kurkuma

Mięso obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, na patelni dalej podsmażyć cebulkę, marchew startą na tarce. Do rondla przełożyć marchewkę z cebulką, dodać soczewicę, zalać wodą lub bulionem i gotować około godziny. Doprawić do smaku..

Soczysta kaczka z chrupiącą skórką pieczona w garnku rzymskim z żurawiną

Fantastyczna, soczysta kaczka z owocami - żurawiną, śliwkami, jabłkami pieczona w garnku rzymskim z chrupiącą skórką:





składniki:


- mrożona kaczka
- suszone śliwki, żurawina (po dwie garście)
- 2 jabłka
- tymianek, pieprz, sól,
- miód - dwie łyżki
- masło klarowane
- musztarda lub ocet balsamiczny

Kaczkę dokładnie umyć, opalić włoski. Natrzeć przyprawami i marynatą z miodu i musztardy (ja użyłam tym razem octu balsamicznego). Zostawić na noc do lodówki. Na drugi dzień na maśle podsmażyć śliwki z żurawiną. Jabłka pokroić w ćwiartki i faszerować na przemian kaczkę jabłkami i zurawiną, Dobrze jest do środka włożyć odrobinę masła i też posolić kaczkę wewnątrz.

Przygotować garnek - wstawić na 30 minut do zimnej wody (musi być cały zanurzony), na dno naczynia włożyć pokrojone jabłka i na to kaczkę. Polać masłem klarowanym, wstawić do ZIMNEGO piekarnika i przykryć pokrywą. Piec około 2 godziny, ale na 30 minut przed końcem pieczenia koniecznie odkryć pokrywę i zapiekać do zrumienienia skórki.
Mięso z garnka jest niesamowicie soczyste i aromatyczne. Nie trzeba często podlewać kaczki, aby mięsko nie było suche, bez obawy. Ja podałam z kluseczkami śląskimi i burakami.






niedziela, 14 kwietnia 2013

Tort z makaronu z mielonym mięsem

Bardzo dekoracyjne danie - dość tanie i sycące, można podać na obiado-kolację lub na spotkanie ze znajomymi:


składniki:

- makaron spaghetti
- 2 jaja
- łyżka masła
- olej i oliwa
- mielone mięso (ja użyłam z indyka)
- duży słoik  około 0,75 litra pomidorów z puszki z bazylią (można zastąpić pomidorami z puszki i doprawić z bazylią)
- marchewka
- pomidorki koktajlowe
- cebula i czosnek
- brokuły ugotowane na parze
- starty żółty ser, mozzarella w kulkach
(opcjonalnie: cukinia, oliwki czarne)
- przyprawy (ja użyłam: kmin rzymski, curry, kurkumę, chili mielone, pieprz)
Najpierw należy ugotować spaghetti – około 3/4 opakowania. Przelać lekko zimną wodą i dodać rozbełtane dwa jaja oraz łyżkę masła. W międzyczasie smażyć na oleju cebulkę, dodać mięso oraz czosnek i przyprawy.

sposób wykonania:

Do mięska dodać pomidorowy sos i wymieszać całość. Do wysmarowanej masłem tortownicy układać na dnie makaron wymieszany z mięsem i sosem. Na makaron nałożyć brokuły i podsmażona na maśle startą marchew na grubych oczkach. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po 30 minutach dodać na wierzch starty żółty ser lub plastry żółtego sera i kilka kulek mozzarelli. Zapiekać około 10 minut. Jeśli wolisz aby pomidorki nie były zbyt rozciapciane i mocno zapieczone – dodaj je razem z serem przy końcu pieczenia.

nowe 106