środa, 11 września 2013

Pulpeciki z idnyka z rodzynkami, cynamonem i curry




Takie pulpeciki mogę jeść kilogramami, bardzo ciekawy smak, są rewelacyjne i znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zapewniam, że nie zawiedzie Was ten smak!



składniki:

- mielone mięso z indyka około 60 dag
- garść rodzynek
- jajko
- pół łyżeczki cynamonu, curry lub kurkumy, pieprz, sól, kmin rzymski
- troszkę mąki i bułki

Mięso łączymy z jajkiem, rodzynkami i przyprawami, dodajemy odrobinę bułki tartej i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Potem kulki mięsne obtaczamy w mące i smażymy kilka minut z każdej strony  na oleju, przekładamy do rondla z gorącą wodą lub bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 15 minut. Zaprawiamy na koniec mąką sos lub redukujemy go. Podajemy z ryżem i np surówką z marchewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz