niedziela, 14 kwietnia 2013

Tort z makaronu z mielonym mięsem

Bardzo dekoracyjne danie - dość tanie i sycące, można podać na obiado-kolację lub na spotkanie ze znajomymi:


składniki:

- makaron spaghetti
- 2 jaja
- łyżka masła
- olej i oliwa
- mielone mięso (ja użyłam z indyka)
- duży słoik  około 0,75 litra pomidorów z puszki z bazylią (można zastąpić pomidorami z puszki i doprawić z bazylią)
- marchewka
- pomidorki koktajlowe
- cebula i czosnek
- brokuły ugotowane na parze
- starty żółty ser, mozzarella w kulkach
(opcjonalnie: cukinia, oliwki czarne)
- przyprawy (ja użyłam: kmin rzymski, curry, kurkumę, chili mielone, pieprz)
Najpierw należy ugotować spaghetti – około 3/4 opakowania. Przelać lekko zimną wodą i dodać rozbełtane dwa jaja oraz łyżkę masła. W międzyczasie smażyć na oleju cebulkę, dodać mięso oraz czosnek i przyprawy.

sposób wykonania:

Do mięska dodać pomidorowy sos i wymieszać całość. Do wysmarowanej masłem tortownicy układać na dnie makaron wymieszany z mięsem i sosem. Na makaron nałożyć brokuły i podsmażona na maśle startą marchew na grubych oczkach. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po 30 minutach dodać na wierzch starty żółty ser lub plastry żółtego sera i kilka kulek mozzarelli. Zapiekać około 10 minut. Jeśli wolisz aby pomidorki nie były zbyt rozciapciane i mocno zapieczone – dodaj je razem z serem przy końcu pieczenia.

nowe 106

4 komentarze: