piątek, 6 lipca 2012

Ciasto kruche jagodowo-budyniowe



składniki na ciasto:

- jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- łyżka śmietany
- mielone migdały opcjonalnie

nadzienie:

- 3 szklanki mleka
- 500 gram jagód
- 2 budynie wiśniowe lub malinowe

Najpierw zagnieść ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukry, masło i śmietanę. Wszystko zagnieść razem i ciasto podzielić na dwie części. Zawinąć je w folie i wstawić do zamrażalnika.

Umyć jagody.

Zagotować z dwóch i pół szklanki mleko, resztę mleka wymieszać z budyniem, zagotować budyń, aż zgęstnieje.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika, jedną częścią wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm, na to wylać cały budyń, posypać jagodami i migdałami. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce.

Piec około 50 minut w 180 stopniach C.

Ciasto nie jest za słodkie, idealne na upalne dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz