składniki na ciasto:
- jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- łyżka śmietany
- mielone migdały opcjonalnie
nadzienie:
- 3 szklanki mleka
- 500 gram jagód
- 2 budynie wiśniowe lub malinowe
Najpierw zagnieść ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukry, masło i śmietanę. Wszystko zagnieść razem i ciasto podzielić na dwie części. Zawinąć je w folie i wstawić do zamrażalnika.
Umyć jagody.
Zagotować z dwóch i pół szklanki mleko, resztę mleka wymieszać z budyniem, zagotować budyń, aż zgęstnieje.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika, jedną częścią wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm, na to wylać cały budyń, posypać jagodami i migdałami. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce.
Piec około 50 minut w 180 stopniach C.
Ciasto nie jest za słodkie, idealne na upalne dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz