Uwierzcie, tym obiadem najedliśmy się z mężem, aż pękaliśmy, mimo, że obiad jest lekki i bez mięsny.
Składniki:
- młode ziemniaki
- pęczek botwinki
- koperek i szczypiorek
- ogórek
- rzodkiewki
- maślanka, kefir lub jogurt około 1/2 litra
- łyzka gęstej śmietany
- bulion warzywny lub drobiowy litr
- dwa jaja ugotowane na twardo
- przyprawy: sól, pieprz
Botwinkę gotuję w bulionie, kroję ją w kostkę a łodygi cienko w paseczki. Jak będzie miękka zdjąć z ognia i wystudzić. W tym czasie gotuję ziemniaki młode.
Jak bulion z botwinką będzie zimny (ja zwykle robię go dzień wcześniej), dodać startego i obranego ogórka, rzodkiewki, koperek, szczypiorek i jajka. Zalać całość jogurtem lub maślanką i śmietanką - ilość według uznania.
Podawać osobno z ugotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz