środa, 13 czerwca 2012

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

To pyszne i pulchne ciasto, podczas pieczenia otula słodkim aromatem cały dom, gorąco polecam, tym bardziej, że robi się bardzo szybko.

składniki:

- 6 łodyg rabarbaru
- 2 szklanki mąki (plus dwie łyżki do kruszonki)
- 3/4 szklanki oleju (plus łyzka masła)
- szklanka cukru (plus łyżka cukru do kruszonki)
- 4 jaja
- aromat dowolny
- cukier waniliowy i proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
- zmielone migdały

Jajka ubić na gładką masę mikserem, dodać cukier waniliowy, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, na koniec dodać olej i aromaty. Wyłożyć ciasto do brytfanny, na wierzch ułożyć owoce i posypać migdałami. Zrobić kruszonkę z masła, mąki i cukru, posypać ciasto i piec około 45 minut  w 180 stopniach C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz