środa, 13 czerwca 2012

Klops drobiowy z brokułem i serem feta


Szybka i smaczna, do tego lekka pieczeń, efektownie wygląda po przekrojeniu, ja podałam z sosem pieczarkowym w śmietanie

składniki:

- 60 dag mielonego mięsa drobiowego
- kilka różyczek ugotowanych brokułów (nie mogą być rozogotowane, ja gotuję 3 minuty)
- pół paczki sera feta
- jajko
- bułka tarta
- kilka łyżeczek mleka
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
- opcjonalnie cebula lub czosnek

Mielone mięso doprawić do smaku, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, mleko, bułkę, wyrabiać na gładką masę. Wyłożyć naczynie do pieczenia bułką i pierwszą warstwą mięsa, Położyć brokuły i pokruszony w kostkę ser, na to druga warstwę mięsa.

Sos pieczarkowy: podsmażam pieczarki z cebulką i kurkumą, dodaję słodką śmietankę i doprawiam do smaku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz