piątek, 3 marca 2017

Restauracja VAPIANO w Sukcesji - wieczór filmowy




Zaczyna się piątek - pięteczek, piątunio - weekend czas zacząć z wielką pompą. W to niezbyt urocze, deszczowe popołudnie miałam ochotę wybrać się do kina z przyjaciółką i obejrzeć dobre, mocne kino. Wcześniej po pracy planowałam zjeść smaczny posiłek z pysznym rozpustnym deserem i cieszyć się perspektywą leniuchowania. Postanowiłam wybrać się na John Wick 2 do kina HELIOS w Sukcesji w Łodzi, zjeść kolację w VAPIANO (w której już raz miałam okazję gościć), a ponieważ jestem łasuchem przyznam się Wam szczerze, że po głowie chodził mi też mały deserek....



VAPIANO polubiłam od razu, będąc tutaj za pierwszym razem, chociaż wtedy wręcz zadziwiła mnie nowoczesność tego miejsca jeśli chodzi o sposób serwowania dań i płatności za dania, ale widzę, że ten system się sprawdził, skoro zawsze tutaj  jest pełno ludzi. Jeśli więc lubisz zjeść naprawdę dobrze przyrządzone dania na włoską nutę, prawdziwie włoskie pizze na cienkim i chrupkim cieście z dodatkiem oliwy, risotta i desery to tutaj znajdziesz coś dla siebie.



Tak więc odświeżona i baaardzo głodna poszłam na kolację do restauracji, która jest dość oryginalna i specyficzna i to nie tylko ze względu na pyszne dania jakie serwuje. Tutaj sposób zamawiania bowiem dań nie jest typowy dla większości lokali, Polega na tym, że wchodząc do restauracji podchodzimy do managera stojącego w kantorku przy samym wejściu i otrzymujemy specjalną kartę do zamawiania. Zajmujemy ulubione miejsce (lokal jest przestronny, ale posiada kilka fajnych zakamarków i można się w nim czuć bardzo swobodnie). Następnie podchodzimy już bezpośrednio do stanowiska kucharzy i u nich zamawiamy makarony, pizzę lub deser. Będziemy tez poproszeni za każdym razem do przyłożenia karty do specjalnego czarnego okienka w celu jej zeskanowania, otrzymujemy pager i kiedy zaświeci się lub miga -  to możemy już odebrać swoje zamówione danie. Na samym końcu podchodzimy już do kantorka z naszą kartą i płacimy za ucztowanie.. cała filozofia.

Postanowiłyśmy nasycić swój wielki głód, zamówiłyśmy  pastę,  risotto, pizzę oraz dwa różne desery.


Danie główne CREMA DI FUNGI  czyli makaron tagliatelle  (do wyboru, można sobie wybrać podczas zamawiania rodzaj makaronu) w daniu znajdziemy: pieczarki, boczniaki, cebulę, natkę pietruszki, białe wino, śmietanę, masło, ser Grana Padano.. Danie z kremowym sosem, świetnie wyważone proporcje, polecam dla miłośników grzybowych smaków. Warto podkreślić, że lokal serwuje makarony przygotowywane na miejscu z pszenicy durum lub semoliny, więc są to najwyższej jakości makarony. Cena 19,90 zł, wygląda na imponującą porcję, ale ja jeszcze miałam miejsce więc...



 zamówiłam risotto RISOTTO SALVIA PICANTE    

Kremowe risotto z kurczakiem, włoską dojrzewającą szynką, suszonymi pomidorami, cukinią, syropem klonowym. Z dodatkiem wina Marsala, bulionu, masła, szałwii i roszponki, ze świeżo startym Grana Padano.To danie od razu nas zachwyciło i przypadło do gustu bardziej niż tagliatelle, ponieważ jest bardziej wyraziste w smaku, świetnie doprawione, po prostu takie jak lubię z ogromną ilością świeżych ziół, kremowe, ale nie rozgotowane, ryż jest al dente, przyjemnie się go je.  Cena 34,90 zł



Pora na gwiazdę wieczoru: pizzę z ciasta wyrabianego przez kucharzy codziennie, ze świeżutkich składników wypiekaną w 300 stopniach C! Wybrałam pizzę  DIAVOLO - pikantna włoska kiełbasa, czerwona cebula, papryka, marynowana zielona papryczka chilli, mozzarella, sos pomidorowy. Oczywiście do pizzy można dodać swój ulubiony składnik, ale ja tylko skorzystałam z dodatkowych przypraw i oliwy, ponieważ podczas odbierania naszego placka, możemy jeszcze wzbogacić go o dodatkowe przyprawy, które są do dyspozycji gości w miseczkach. Szczypta ulubionego chili oraz kilka kropel oliwy i już mogę przenieść się oczami wyobraźni w wąskie uliczki jakiegoś miasteczka w Italii i zajadać przepyszną pizzę... 

 
 
Naprawdę pizza tutaj jest wyborna, taka jaką lubię, bez zbędnych udziwnień, mnóstwa kalorycznego sosu czosnkowego zrobionego z majonezu i sztucznego czosnku, Tutaj naprawdę wszystko jest wybitnie świeże, pachnące ziołami, takie prawdziwie włoskie. Ciasto jest genialne: chrupki, cienkie, rozpływające się w ustach. Naprawdę w Łodzi trudno o taką pizzę, podobną można znaleźć może jeszcze w 3 lokalach. 

Ta pizza nie opada smutno w dół.. wręcz przeciwnie, doskonale skomponowana ilość składników oraz odpowiednio przyrządzone ciasto powoduje, że to danie wcale nie tuczy i je się je z wielką przyjemnością. Pora na deser - zagadane i roześmiane, postanowiłyśmy zamówić coś małego na koniec naszej uczty.   CREMA DI FRAGOLA i klasyczne TIRAMISU podane w szklaneczkach to smaczne zakończenie kolacji.  Oczywiście dań na słodko jest tutaj znacznie więcej a na mały głód są też pojedyncze włoskie specjały czyli różne ciasteczka i przekąski. Łakocie zamawiamy w oddzielnej sekcji  gdzie można również zamawiać napoje: kawy, herbaty, drinki. 
Osobiście polecam tez skosztowanie pysznego, o świetnym smaku i aromacie wina czerwonego np. domowego. Wina są specjalnie wyselekcjonowane i moim zdaniem w przystępnych cenach. Jeśli planujecie przyjść tutaj całą rodziną z dziećmi, będziecie mogli zaprowadzić swoje pociechy do kolorowego i pełnego różnych zabawek i kredek bezpiecznego kącika przygotowanego specjalnie dla dzieci.


Najedzone, ale wcale nie ociężałe poszłyśmy na seans, który okazał się wielkim rozczarowaniem, dobrze, że pobyt w VAPIANO wspominamy bardzo dobrze i jeszcze nie razu tutaj zagościmy!

vapiano.com



Vapiano Łódź

al. Politechniki 1
93-590 Łódź

+48 733 633 924

1 komentarz:

  1. A to ciekawe! Nie słyszałem o takim zamawianiu dań :) Pomysłowe. A potrawy wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń