wtorek, 17 maja 2016

Jagnięcina w Łodzi - włoska restauracja Angelo






Jeśli cenicie sobie włoskie smaki i chcielibyście z naszej rodzimej Łodzi przenieść się chociaż na jakiś czas do słonecznej Toskanii to zapraszam Was do restauracji ANGELO RISTORANTE mieszczącej się przy ulicy 6 Sierpnia 1/3.




Polub nas na Facebooku – TUTAJ



Restauracja Angelo Ristorante

ul. 6-go Sierpnia 1/3
Łódź
507 555 637

Szefem kuchni jest związany od lat z łódzką gastronomią i kreator smaków Krzysztof Złotowski, który zdobywał doświadczenie nie tylko w lokalnych, ale też restauracjach na całym świecie.
Lokal jest przytulny, ale dość przestronny, posiada dwie sale: mniejszą i większą, więc z powodzeniem można w nim organizować rodzinne przyjęcia i inne uroczystości. Pierwsza rzecz jaka rzuca się w oczy oraz w nasz zmysł zapachu to ogromna ilość ziół  i regałów z winami włoskimi - szczególnie gdy zajmiecie miejsce przy oknie. Jeśli zdecydujecie się przyjść ze swoimi pociechami czekać tu na nich będzie po posiłku naprawdę bogato wyposażony kącik dla dzieci z dużą ilością wszechstronnych zabawek, gier itp, które z powodzeniem zajmą je na długi czas.



Karta menu jest moim zdaniem doskonale skomponowana - można tutaj wybrać dania polecane przez szefa kuchni, również sezonowe oraz owoce morza (serwowane w weekendy),  przystawki zimne, ciepłe, zupy, dania główne i desery.



W karcie nie brakuje popisowych dań poprzedniego szefa kuchni Angelo, ale jest też kilka naprawdę wybitnych propozycji Pana Krzysztofa, który gotuje tak, jakby całe życie spędził we Włoszech.



Na początku od razu zaznaczę, że w ANGELO możecie zjeść mięso z górnej półki (co jest wyjątkowe w Łodzi): przepyszną jagnięcinę również giczkę podaną na soczewicy, która zachwyca kruchością soczystością. Na początek zdecydowałam się na przystawki zimne: carpaccio z cielęciny podane na sosie z tuńczyka z kaparami oraz grillowane karczochy i pomidorki koktajlowe z  miksem sałat. Szczególnie godne uwagi jest delikatne i wyjątkowe połączenie cielęciny z sosem z tuńczyka: kremowy gęsty sos doskonale współgra z dość mało wyrazistą cielęciną: danie dla koneserów, gorąco polecam, gwarantuję kulinarne zadowolenie:)




Czas na danie główne: do wyboru mamy pyszne pasty, owoce morza lub wysokiej jakości mięsa. Moje kubki smakowe stęskniły się za jagnięcym mięsem więc zamówiliśmy z rodzicami jagnięcinę oraz dodatki. Cena jak na tak pyszne mięso nie jest zawyżona, ale dodatki już trzeba zamówić dodatkowo, i tak też uczyniłam i poprosiłam o ziemniaczki zapiekane, ziemniaczki zapiekane w winie, miks sałat z dipem i płatkami parmezanu, grillowane warzywa. Do picia zaproponowano nam karafkę włoskiego wina stołowego.




 




Włoska uczta na długo pozostanie w mej pamięci - dawno nie jadłam tak pieczołowicie przygotowanego mięsa, warzyw z duża ilością świeżych ziół, które wprost uwielbiam. Wszystkie dodatki: ziemniaczki oraz warzywa były idealne w punkt przygotowane, rozpływające się w ustach!

Koneserzy włoskiej kuchni będą z pewnością usatysfakcjonowani, tym bardziej, że będą mogli skosztować wybornych, włoskich win.

Kuchnia w Angelo jest na bardzo wysokim poziomie
i naprawdę trudno do czegokolwiek "się doczepić", myślę, że to najlepsza włoska restauracja w Łodzi.

Moim zdaniem jednak do przystawek powinno być podawane włoskie pieczywo np ciabatta i może kapka aromatyzowanej oliwy w formie czekadełka na pozostałe dania, na które można oczekiwać przy lampce wina. Na dania nie trzeba jednak zbyt długo czekać, więc tutaj nie mam żadnych uwag. Na stronie FB restauracji brakuje mi też aktualnego menu, osobiście lubię podejrzeć co nowego jest w propozycji lokalu na dany sezon.

Obsługa jest przemiła, szczególnie młody kelner, który  ujął nas swoim włoskim temperamentem.

Arrivederci ANGELO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz