Zachęcam do ugotowania tej przepysznej, mocno chrzanowej zupy chrzanowej z jabłkami i ziemniakami. Można ją podać z grzankami lub makaronem (ja osobiście preferuję drobny makaron). Jest syta i naprawdę pyszna. Inspiracja: czosnekwpomidorach.pl
składniki:
- średniej wielkości por
- duże jabłko
- 3/4 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 łyżki chrzanu
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki śmietany 18 % (dla złagodzenia smaku można połączyć ze śmietanką słodką)
- cebula
- masło klarowane lub olej
Przygotowanie:
W dużym garnku, na maśle lub oleju podsmażyć pociętą w krążki cebulę i por. Chwilę smażyć, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem i gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę obrane jabłko, śmietanę, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Całość zmiksować i podawać z ulubionym dodatkiem.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz