Przepis znalazłam w jakiejś kulinarnej książeczce, postanowiłam wypróbować, jest delikatny w smaku i stanowi pewnego rodzaju ciekawostkę:
składniki:
- 3 jaja
- 75 dag sera mielonego (może być z wiaderka)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 gram ryżu białego
- 50 gram masła
- 500 ml mleka
- szklanka cukru
- kieliszek amaretto lub innego likieru czy rumu
- 3/4 szklanki śmietany 18 %
- 50 gram wiórków kokosowych
- polewa czekoladowa i np. płatki migdałów do ozdoby
Ugotować ryż na mleku. Do sera dodać ryż, jajka, miękkie masło, cukier, mąkę i całość zmiksować. Następnie dodać alkohol, wiórki i śmietanę i wymieszać dokładnie. Piec w temp. 180 stopni ponad godzinę, po upieczeniu zostawić sernik jeszcze na około 30 minut w piekarniku. Po ostygnięciu polać polewą.
Intrygujący przepis :)
OdpowiedzUsuńtak, ale mimo wszystko polecam nowy dodany sernik - szybki i prosty, zapraszam do ostatniego wpisu:)
Usuń