wtorek, 11 marca 2014

Szybka tarta z cukinią, brokułami i pomidorem

Pyszna tarta, która równie dobrze smakuje na drugi a nawet trzeci dzień - ja zawsze biorę do pracy i przygrzewam w mikrofali...



składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki w tym dwie łyżki maki razowej
- żółtko
- szczypta soli
- zimna woda
- 1/3 kostki masła

Zagnieść ciasto dolewając wody tyle, aby powstało gładkie ciasto i wstawić do lodówki.


składniki na wierzch:

- cukinia
- cebula lu por
- brokuł
- dwa pomidory
- bazylia
- słodka śmietanka 30 %
- jajko
- ser feta lub mozzarella
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia

Na oleju lub maśle klarowanym usmażyć pokrojoną w talarki cukinię oraz cebulkę lub por. W tym czasie na parze ugotować brokuły. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć nim formę na tartę, na wierzch ułożyć cukinię, brokuły. W misce roztrzepać jajo ze śmietanką, dodać sery, zalać całość, na wierzch ułożyć pomidory. Piec około 45 minut w nagrzanym piekarniku.



Sery jakie użyjecie to już zależą od Waszej fantazji, ja użyłam starta mozzarelle a także kulki mozzarelli, ale równie dobrze będzie pasował ser feta...


4 komentarze:

  1. Szybko i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kolorowa ta tarta,robię podobną, ale z suszonymi pomidorami. Skorzystam w Twojego przepisu na ciasto, bo moje nie do końca jest takie jak bym chciała. Podobają mi się Twoje propozycje obiadowe, najgorzej jest z pomysłami.
    Pozdrawiam, będę zaglądać tu częściej :))

    OdpowiedzUsuń
  3. a zolty ser moze byc?

    OdpowiedzUsuń