sobota, 9 marca 2013

Placuszki z suszonymi grzybami - przepis mojej babuni

W związku z tym, że wczoraj ugotowałam zupę grzybową  i pozostały mi z niej suszone grzyby postanowiłam je wykorzystać i wrócić do przepisu mojej babuni.




Babcia robiła z nich takie grzyby w cieście w formie placuszków, uwielbiała je cała rodzina. świetnie smakowały do postnego barszczu. Znikały dosłownie w pięć minut. Przepis jest prosty:

składniki na placuszki:

- dwa jaja
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- pół szklanki mleka
- troszkę wody aby ciasto nie było za gęste
- olej rzepakowy
- garść grzybów suszonych z zupy



Przygotować gęste ciasto naleśnikowe, dodać opłuczone grzyby. Pozostawić na 10 minut. Potem rozgrzać na patelni olej rzepakowy - placuszki nabiorą wtedy złocistego koloru.
Smażyć na rumiany kolor z obu stron. Świetnie smakują na ciepło lub zimno. Podawać z kapustą lub barszczem. Ja zjadłam z keczupem:)



Ostatnio pokochałam olej rzepakowym w jeszcze większej mierze. Po pierwsze jest to nasz lokalny, rodzimy olej, który powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety. Ja postaram się Was przekonać, że jest o niebo lepszy od przechwalonej oliwy z oliwek, nie wspominając już, że trzy razy droższej.
Moje obiady przygotowuję wyłącznie na oleju rzepakowym, smażę, piekę, dodaję do sałatek. Wysokiej jakości olej rzepakowym jest o niebo lepszy od słonecznikowego i bardzo zdrowy.



Tak więc olej rzepakowy nadaje się do smażenia, pieczenia, do sałatek i surówek. Olej rzepakowy jest źródłem cennych składników m.in. witaminy E, polifenoli, prowitaminy A oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zaliczana do przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. Pobudza krążenie, wspomaga ukrwienie tkanki łącznej, skóry i błon śluzowych oraz wpływa na zwiększenie nawilżenia skóry. Już 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego pokrywają zalecaną dzienną dawkę spożycia witaminy E.
Obecne w oleju rzepakowym polifenole charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Polifenole jako antyoksydanty mogą oddziaływać na bardzo różne sposoby, między innymi poprzez: bezpośrednią reakcję z wolnymi rodnikami czy ich neutralizowanie. Ponadto mogą one wzmagać działanie innych antyoksydantów. Wszystkie te cechy pomagają opóźniać procesy starzenia.
Prowitamina A pomaga dbać o piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Beta-karoten wpływa także na koloryt skóry, a jako prekursor witaminy A przyspiesza odnowę tkanek i pozwala utrzymać prawidłowy stan skóry. (źródło: urodaizdrowie.pl)


Ten śliczny shaker będzie mi służył do robienia sałatek na bazie oleju: 






.

1 komentarz:

  1. W mojej kuchni rzepakowy też gości na co dzień :) Dzięki kwasom omega-3 zapewnia zdrowie układu krwionośnego, a to dla mnie bardzo ważne :)

    OdpowiedzUsuń