Uwielbiam te senne, jesienne wieczory z herbatką na podgrzewaczu iw towarzystwie ciepłego ciasta i mojego męża. Śliweczki wykorzystam w tym roku na maksa!
Przepis na kruche ciasto ze śliwką z kokosową posypką:
składniki:
- pół torebki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- margaryna lub masło
- 2 jajka
- pół szklanki wiórków kokosowych
- łyżka śmietany
- aromat cytrynowy
- śliwki - około 60 dag bez pestek
- cukier waniliowy i proszek do pieczenia
Mąkę z proszkiem wyrobić: z jajkiem, margaryną, resztą składników oprócz wiórków i śliwek.
Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie śliwki umyć i pokroić na połówki i zrobić posypkę kokosową czyli kruszonkę z masła, mąki, cukru i wiórków.
Tortownicę wyłożyć papierem lub posmarować masłem i bułką (jak kto woli), wyłożyć ciasto, na to śliwki, posypka i do piekarnika hop na 45 minut i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz