poniedziałek, 10 września 2012

Pomidorowa z ziemniakami i pulpecikami


Smaczna  i pożywna zupa pomidorowa z ziemniakami,  marchewką i malutkimi pulpecikami, robi się szybko i potrafi się człowiek nią naprawdę najeść.

Składniki:

- pomidory polne lub inne lub dwie puszki pomidorów
- cebula biała i czosnek
- koperek
- marchewka
- mięso mielone (obojętnie jakie)
- jajko
- przyprawy do mięsa mielonego Appetita oraz papryka słodka  i pieprz Appetita
- jogurt grecki
- kilka ziemniaków

W rondelku usmażyć cebulkę z ziemniakami pokrojonymi w cienkie plasterki i czosnkiema także marchewką w talarki. Dodać pokrojone pomidory lub z puszki i zalać wodą - około 3 szklanki.
Osobno na patelni usmażyć wyrobione kuleczki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw. Na koniec podsmażone kuleczki włożyć do wywaru i gotować około 20 minut. Podawać z ciabatką oraz kleksem jogurtu i koperkiem.




4 komentarze:

  1. Zupka pyszna :)) Uwielbiam pomidorową :))

    OdpowiedzUsuń
  2. No naprawdę ja tez mogłabym jeść kilka razy w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i jestem strasznie głodna, a jeszcze nic nie pachnie...

    OdpowiedzUsuń