czwartek, 25 września 2014

Restauracja U Dunina w Piotrkowie Trybunalskim - opinia





Restauracja U Dunina
Rynek Trybunalski 4/5
97-300 Piotrków Tryb.
udunina.pl


Wędrując uroczymi uliczkami Piotrkowa Trybunalskiego, doszliśmy do głównego rynku miasta. Rozglądałam się z jakimś przyjaznym miejscem aby smacznie zjeść i od razu zwróciłam uwagę na przytulną restaurację U Dunina. Restauracja jest wyposażona w pokaźny ogródek, ale postanowiłam zagościć wewnątrz lokalu. Przyjemne i przestronne wnętrza oraz przemiła, uśmiechnięta obsługa utwierdziła mnie w przekonaniu, że to był świetny wybór.

W restauracji królują dania kuchni polskiej, ale można też pokusić się o zamówienie np risotta. Karta krótka, konkretna, dania są przygotowywane na bieżąco.

Na początek postanowiłam skosztować przystawek i wybór padł na takie specjały jak śledzik z cebulką w oleju oraz befsztyk tatarski z żółtkiem, czyli dwa klasyki.



Takiego śledzia moi Drodzy naprawdę dawno nie miałam w ustach: świeżutki, świetnie przyprawiony mięsisty śledzik z soczystą cebulką podbił moje kubki smakowe. Śledzika jest naprawdę sporo, kelnerka podała do przystawki też pokaźną porcję chleba w koszyczku, więc naprawdę można sobie zaostrzyć apetyt.




Kolej na befsztyk - podany jest z żółtkiem oraz w towarzystwie posiekanej cebulki, kapeluszy pieczarek marynowanych i ogórka konserwowego.Smaki się świetnie przenikają, mięsko dobrze doprawione, ale dość delikatnie, mięsko świeże i rozpływające się w ustach.

Po takich delicjach pora na dania główne: kelnerka namówiła mnie na cielęcinę w sosie kurkowym z kluskami półfrancuskimi i warzywami gotowanymi.
Takie kluseczki robię czasem w domu, jako dodatek do mięs, to świetny pomysł na odpoczynek od królujących w mojej kuchni ziemniaków. Mięso było naprawdę delikatne w smaku  z dodatkiem kurek  w sosie śmietanowym. Danie lekkie, ale zarazem sycące, do tego gotowane warzywa - klasyka w dobrym wydaniu!




Mąż zdecydował się na ciekawe danie -  hojną porcję polędwiczek w cieście z sosem grzybowym i świeżą sałatą. Aromatyczne danie, które polecam smakoszom mięsno-grzybowych połączeń. Potrafi zaspokoić głód najbardziej wybrednego smakosza. Mięso mięciutkie, niezwykle aromatyczny sos - to wszystko powoduje, że zachwytom nie było końca.




Pomysł na szybki lunch - naleśniki faszerowane szpinakiem i zapiekane żółtym serem, podane z sosem czosnkowym. Danie zdecydowanie na duży głód, ale znika w kilka minut. Restauracja serwuje nie tylko naleśniki na różne sposoby, ale też pierogi, czyli coś co Polacy kochają najbardziej!





Na deser otrzymaliśmy sezonowe owoce (malinki) z bitą śmietaną oraz kawałkami chrupiącego herbatnika. Deser prosty, ale bardzo smaczny, warto go powtórzyć w swojej kuchni domowej.
Spożywanie posiłków w rrestauracji U Dunina to prawdziwa przyjemność, można się tu poczuć jak w domu: jest swojsko i klimatycznie. Co najważniejsze dania są świeże, domowe i podawane z serca. Gorąco polecam restaurację jako miejsce na niedzielny obiad, lunch w tygodniu czy imprezy okolicznościowe. Jest tanio i smacznie - dosłownie na każdą kieszeń!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz