czwartek, 3 kwietnia 2014
Pulpeciki w śmietanowo-pomidorowym sosie z makaronem i sałatką
Błyskawiczny obiad, który zrobiłam szybko, ale też szybko zjadłam: od dawna już miałam ochotę na takie pulpeciki w gęstym sosie pomidorowym. Niestety nie miałam za bardzo w domu żadnych warzyw na surówkę, jedynie groszek i rzodkiewki, ale i tak wyszło fajnie:
składniki:
- 50-60 dag mielonego mięsa (może być drobiowe, wieprzowo-wołowe, indyk)
- 4 łyżki mleka do zalania tartej bułki
- tarta bułka
- jajko
- słodka śmietanka
- cebula, czosnek
- natka pietruszki
- starta drobno marchewka
- dwie puszki pomidorów z puszki lub rzadkiego przecieru
- przyprawy: papryka, pieprz, kumin, bazylia itp
- dowolny makaron (ja kupiłam szeroki makaron w Aldi)
Bułkę zalać mlekiem, posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na patelni, dodać marchewkę i posiekaną natkę. Całość dodać do mięsa, dodać bułkę, jajko przyprawy. Pulpeciki formować w zgrabne kuleczki.
Obtaczać w mące i smażyć krótko na oleju. Do rondelka przelać pomidory przetarte, doprawić do smaku cukrem i przyprawami, dodać pulpeciki i gotować około 10 minut, doprawić śmietanką.
Podałam z prostą sałatką z groszku i rzodkiewek z dodatkiem jogurtu greckiego i łyżeczki majonezu. W środek pulpecików czasem wkładam ser feta lub mozzarellę.
smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz