Miałam sporo zamówionej kiełbasy ze wsi, postanowiłam zrobić z niej pyszny gulasz z dodatkiem jabłek, to danie jest bardzo fajne w smaku i naprawdę polecam do zrobienia bo można je podać z pieczywem, ziemniakami, kaszą, ryżem a nawet makaronem:
Gulasz z kiełbasy z jabłkiem
składniki:
- 2 laski kiełbasy obranej z flaka
- 2 jabłka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- przyprawy: pieprz, sól, łyżeczka cukru, kminek, majeranek, papryka czerwona
- natka pietruszki
opcjonalnie: pieczarki, kiszone ogórki
Na patelni rozgrzać tłuszcz (np olej) i podsmażyć cebulkę i dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Umyć i obrać jabłka, pokroić w kostkę i dodać do całości. Podlać wodą (około 1.2 szklanki) całość przykryć i gotować około 15 minut. Dodać koncentrat, przyprawy, na koniec posypać natką pietruszki.
SZYBKO I SMACZNIE!
Gołąbki kawalerskie czyli bez zawijania
Żeberka na słodko - w marynacie z coli, miodu i keczupu
Kurczak cytrynowy
Kurczak z patelni z sezamem
Canneloni z mięsem lub szoinakiem i serem feta
Panierowana pierś kurczaka faszerowana papryką i żółtym serem
Zupa z ogóreczków kiszonych na ostro
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz