poniedziałek, 4 stycznia 2016

Tatar ze śledzia na pumperniklu

Tatar ze śledzia wykonałam z dzień wcześniej przygotowanych płatów śledziowych w sosie musztardowo-cebulowym, dzięki temu ryba miała głębszy, ciekawszy smak. Zaserwowanie tatara na pumperniklu dodaje lekkiej słodyczy daniu i powoduje, że ta imprezowa przekąska znika w 3 sekundy z talerza, polecam!



składniki:

- kilka płatów śledziowych lub matijasy
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka marynowanych pieczarek
- dymka ze szczypiorkiem
- koperek
- kapary
- czuszka lub inna ostra papryczka
- do przygotowania śledzi: musztarda, cebula, szklanka oleju rzepakowego, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
- pumpernikiel i serek ziołowy

Najpierw płaty śledziowe należy godzinę do dwóch godzin trzymać w wodzie i kilka razy ją zmienić. Dokładnie umyć na koniec i każdy z nich z obu stron posmarować cienko musztardą. Cebulę pokroić w piórka, w słoju na przemian kłaść pokrojone w kawałki śledzie, cebulę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalać olejem i odstawić do lodówki.

Na drugi dzień:

- śledzie pokroić w kostkę, do miseczki dodać też resztę posiekanych składników (grzybki, koperek, dymkę, papryczkę, kapary) doprawić do smaku i dodać łyżkę oliwy z oliwek, nakładać na małe kawałki pumpernikla posmarowanego serkiem i dekorować szczypiorkiem lub kiełkami.