środa, 13 czerwca 2012

Knedle z truskawkami i sosem jogurtowo-cynamonowym

szybkie knedelki:

- kilogram ziemniaków starych
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- jajko
- cukier
- truskawki
- jogurt i cynamon

Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę i dodać mąki oraz jajko. Masę formować na płaskie placuszki wkładać do środka truskawkę i pół łyżeczki cukru. Gotować we wrzątku do wypłynięcia i polewać jogurtem i cynamonem.







Klops drobiowy z brokułem i serem feta


Szybka i smaczna, do tego lekka pieczeń, efektownie wygląda po przekrojeniu, ja podałam z sosem pieczarkowym w śmietanie

składniki:

- 60 dag mielonego mięsa drobiowego
- kilka różyczek ugotowanych brokułów (nie mogą być rozogotowane, ja gotuję 3 minuty)
- pół paczki sera feta
- jajko
- bułka tarta
- kilka łyżeczek mleka
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
- opcjonalnie cebula lub czosnek

Mielone mięso doprawić do smaku, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, mleko, bułkę, wyrabiać na gładką masę. Wyłożyć naczynie do pieczenia bułką i pierwszą warstwą mięsa, Położyć brokuły i pokruszony w kostkę ser, na to druga warstwę mięsa.

Sos pieczarkowy: podsmażam pieczarki z cebulką i kurkumą, dodaję słodką śmietankę i doprawiam do smaku.






Sałatka ziemniaczana do grilla

Bardzo fajna i prosta sałatka do grillowanych mięs z ziemniaków:

składniki:

- młode ziemniaki ugotowane dzień wcześniej w mundurkach (ale niekoniecznie, mogą być gotowane też tego samego dnia, ale wtedy jest gwarancję, że się nie będą sklejały)

- szczypiorek, koperek
- majonez i jogurt
- ogórki konserwowe
- ogórki świeże
- cebulka dymka
- brokuły

Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w grubsze plastry, posolić i doprawić pieprzem świeżo zmielonym. Zrobić sos majonezowo-jogurtowy, dodać zieleninę, zetrzeć na tarce ogórki konserwowe i w talarki pokroić ogórki świeże. Całość wymieszać, podawać do grillowanego mięsa.









Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

To pyszne i pulchne ciasto, podczas pieczenia otula słodkim aromatem cały dom, gorąco polecam, tym bardziej, że robi się bardzo szybko.

składniki:

- 6 łodyg rabarbaru
- 2 szklanki mąki (plus dwie łyżki do kruszonki)
- 3/4 szklanki oleju (plus łyzka masła)
- szklanka cukru (plus łyżka cukru do kruszonki)
- 4 jaja
- aromat dowolny
- cukier waniliowy i proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
- zmielone migdały

Jajka ubić na gładką masę mikserem, dodać cukier waniliowy, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, na koniec dodać olej i aromaty. Wyłożyć ciasto do brytfanny, na wierzch ułożyć owoce i posypać migdałami. Zrobić kruszonkę z masła, mąki i cukru, posypać ciasto i piec około 45 minut  w 180 stopniach C.