czwartek, 12 września 2013

Lekkie ciasto z malinami z masą budyniową i galaretką

Miałam maliny i herbatniki, w szufladzie znalazłam budyń, postanowiłam zrobić szybkie ciacho na zimno do kawy.


 


składniki:

- paczka herbatników
- biała czekolada
- 3/4 kostki masła
- 2 budynie waniliowe
- 2 galaretki
- maliny

Pokruszyć herbatniki i połączyć z ciepłą, rozpuszczoną czekoladą z odrobiną gorącego masła. Całość wyłożyć na dno tortownicy. Ugotować budyń w takich proporcjach: dwa budynie na 1,5 szklanki mleka. Budyń od razu ciepły zmiksować z resztą masła lub margaryny. Wyłożyć na herbatniki. Przygotować galaretkę: dwie galaretki na szklankę wody.  Ułożyć malinki na masę budyniową. Tężęjącą galaretkę przełożyć na zimną masę budyniową. Gościom smakowało a to najważniejsze.