wtorek, 22 października 2013

Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Wbrew pozorom to danie jest dość szybkie i nie trzeba się przy nim zbytnio napracować. Smakuje ciekawie, dzięki połączeniu grzybów i kaszy, jest naprawdę zdrowe i doskonałe przy diecie wegetariańskiej.



składniki:

- główka włoskiej kapusty
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej
- szklanka suszonych grzybów
- sos sojowy Kikkoman - nie solony
- jogurt naturalny
- 2 cebule
- pieprz, sól
- łyżka masła
- oliwa do smażenia

Do dużego garnka z gotującą wodą włożyłam ostrożnie główkę kapusty. Po około 8 minutach zaczęłam nożem odkrajać liście, szło jak z płatka:) W międzyczasie wstawiłam kaszę, zalałam wodą (około 2 szklanki wody), dodalam bulion ekologiczny, sos sojowy Kikkoman bez soli  posoliłam do smaku. Grzyby zalałam wodą (około litr wody) posoliłam i gotowaŁam około 30 minut. Odcedziłam (ale uwaga wody z gryzbów NIE WYLEWAĆ!) i posiekałam. Na oliwie z masełkiem zeszkliłam cebulkę, dodałam grzyby. Kiedy kasza była miękka dodałam grzyby. Doprawiłam do smaku. 

Farsz zawijałam  w liściach kapusty, ale koniecznie trzeba odkroić nerw. Ja lubię takie małe gołąbeczki. Na dno naczynia żaroodpornego położyłam kilka liści, na to gołąbki i zalałam wodą z grzybów. Piec około godziny. Na koniec podawać z sosem jogurtowym.






Moje nowe kulinarne odkrycie: sos sojowy  Kikkoman bez soli! Rewelacyjny sos, który smakuje wybornie i doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju, wywarów, marynat itp, można według własnego gustu doprawiać do smaku, idealny też dla osób przy dietach oraz z nadciśnieniem.