poniedziałek, 18 czerwca 2012

Canneloni z mięsem lub szoinakiem i serem feta



Przepisów na canelloni jest mnóstwo, oto mój sprawdzony przepis na szybkie i smaczne danie obaidowe:

składniki:

- paczka canneloni
- szpinak
- ser feta
- mielone mięso
- sos pomidorowy
- żółty ser


wersja szpinakowa: szpinak ugotować i doprawić do smaku, ja dodaję dodatkowo czosnek oraz pokruszony ser feta. Mieszam i nadziewam rurki makaronowe.

wersja mięsna: mięso podmsażyć, dodac cebulkę, przyprawy oraz sos pmidorowy (mogą być pomidory z puszki), nadziewać rurki.

Całość zalać sosem meksykańskim lub pomidorowym (powinien nie być zbyt gęsty) i piec około 40 minut

Panierowana pierś kurczaka faszerowana papryką i żółtym serem



składniki:

pierś kurczaka
papryka
olej
przyprawy
jajko i bułka
ziemniaki
żółty ser

Rozbić pierś i natrzeć przyprawami, w środek wkładać paseczki papryki i  plasterek żółtego serka. Panierować i smażyć na oleju do miękkości. Podawać z ziemniakami z wody.

Duszone udko w cebuli pieczarkach

składniki:

dwa udka kurze
sos sojowy
pieprz, papryka, sól
pieczarki
cebula i czosnek

Udko natrzeć przyprawami i sosem sojowym oraz czosnkiem i wstawić do  lodówki na godzinę. W tym czasie podsmażyć cebulkę i pieczarki. Rozgrzać olej w rondelku i podsmażyć udka, dodać cebulę i pieczarki i dusić do miękkości. Podawać z ziemniaczkami i kefirem.