czwartek, 13 września 2012

Szybkie ciasto ze ślwiką na kruchym spodzie na podwieczorek

Uwielbiam te senne, jesienne wieczory z herbatką na podgrzewaczu iw towarzystwie ciepłego ciasta i mojego męża. Śliweczki wykorzystam w tym roku na maksa!



Przepis na kruche ciasto ze śliwką z kokosową posypką:



składniki:

- pół torebki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- margaryna lub masło
- 2 jajka
- pół szklanki wiórków kokosowych
- łyżka śmietany
- aromat cytrynowy
- śliwki - około 60 dag bez pestek
- cukier waniliowy i proszek do pieczenia




Mąkę z proszkiem wyrobić: z jajkiem, margaryną,  resztą składników oprócz wiórków i śliwek.
Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie śliwki umyć i pokroić na połówki i zrobić posypkę kokosową czyli kruszonkę z masła, mąki, cukru i wiórków.
Tortownicę wyłożyć papierem lub posmarować masłem i bułką (jak kto woli), wyłożyć ciasto, na to śliwki, posypka i do piekarnika hop na 45 minut i gotowe!


Sałatka po gruzińsku z buraków z orzechami

Sałatkę właściwie nauczyłam się robić od moich przyjaciół z Armenii, ale najczęściej spotykam się z opinią, że to gruziński wymysł. Bardzo lubimy tę sałatkę za jej wyjątkowo oryginalny smak, styl i połączenie orzechów z czosnkiem.



składniki:

- 4 średniej wielkości buraki
- orzechy włoskie - garść
- czosnek - może być marynowany kilka ząbków
- oliwa z oliwek Carbonell, Extra Virgine 
- natka pietruszki
- cytryna
- pieprz, sól, 




Buraki ugotować i obrać. Zetrzeć na średniej grubości oczkach tarkowych. Dodać sól, pierz, wymieszać. Posiekać drobno orzechy, czosnek i natkę pietruszki i dodać do sałatki. Doać do smaku cytrynę i oliwę z oliwek Carbonell.

Lekko a co najważniejsze zdrowo!

Pragnę zwrócić Waszą uwage na doskonałe oliwy z oliwek marki Carbonell. Otrzymałam je do testów z portalu www.urodaizdrowie.pl.

Producent opisuje:

Carbonell, oliwa z oliwek – Delikatna oliwa z oliwek, nie zmieniająca smaku potraw. Idealna dla wszystkich tych, którzy cenią wysoką jakość przy jednoczesnym zachowaniu smaku potrawy. Ma bardzo szerokie zastosowanie, jest świetna do smażenia, pieczenia i duszenia. Może też być wykorzystywana jako składnik sosów i dressingów.

Bertolli, Originale Extra Virgine – Doskonała oliwa z pierwszego tłoczenia, o głębokim smaku i przyjemnym aromacie. Oliwa ta wzbogaci każdą potrawę o nutę śródziemnomorskiego smaku, pozostając w harmonii z innymi składnikami. Idealna zarówno do sałatek, sosów, marynat, jak również do skropienia ciemnego pieczywa.


Moja opinia:

Produkty przyjechały do mnie bardzo dobrze zabezpieczone, świetnie opakowane. Z pudełeczka wyłoniły się dwie buteleczki o pięknych kształtach - tych kształtów nie da się zapomnieć! Przypominają włoską gospodynię domową krzątającą się po gaju oliwnym.
Jak do tej pory nie smakowałam tak doskonałej oliwy, byłam pewna, że w Polsce nie można kupić produktu takiej klasy. Jednak miłe zaskoczenie - marka Carbonell jest już w Polsce co cieszy mnie i całą moją rodzinę.
Planuję wspólnie z oliwami wykonać:

- suszone pomidory w zalewie z oliwy Carbonell
- grillowane papryki z serem feta i czosnkiem w oliwie Carbonell
- sałatkę z brokułów i pomidorów z oliwą Carbonell i dresingiem
- zupę z bobu skropioną oliwą
- Spaghetti pomodoro




http://www.bertolli.com/

http://www.carbonellusa.com/





















Zupa dyniowa z kluseczkami - czas na banię!

Kochani, to moja ulubiona zupa na jesienne deszczowe dzionki. Jest taka mięciutka w smaku wręcz śmietankowa, kocham ją!


składniki:

2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
cała marchew
cebula i czosnek
makaron babuni
przyprawy: sól, pieprz i kminek (koniecznie!)
śmietanka słodka 18 %
olej
bulion

Na oleju podsmażyć cebulkę, czosnek, marchew w kostkę, dodać dynię i razem wszystko smażyć około 10 minut. Potem całość zalać bulionem około 2 litry i gotować do miękkości. Na sam koniec zmiksować zupkę, podawać z kluseczkami i śmietanką, na wierzch posypać kminkiem.