czwartek, 20 września 2012

Śliwkowe crumble - szybki deser na ciepło

Orzeźwiający deser na ciepło, błyskawiczny, uwielbiam z lodami lub kleksem z bitej śmietany:

składniki:

- śliwki węgierki bez pestek
- dwie łyżki zmielonych migdałów
- łyżka mąki pszennej
- łyżka czubata masła lub margaryny
- łyżka cukru




Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć pokrojone na połówki śliweczki, ugnieść z pozostałych składników kruszonkę i zapiekać około 25 minut.


Schab z jabłkiem w soku jabłkowym

Lekkie sycące danie, najlepiej podawać z ryżem, ponieważ sosik jest dość słodki




składniki:

- 4 plastry schabu
- jabłko - żółta odmiana twardego jabłka
- pół szklanki soku jabłkowego
- kolorowy pieprz
- cukier brązowy - łyżka
- tymianek, sól

Schaby zrumienić na patelni na łyżce oleju, dodać sok i cukier, chwilkę pogotować, na koniec plastry jabłka dodać i całość gotować około 5 minut (jabłka nie mogą się rozpadać)

Babka ziemniaczana z boczkiem z konfiturą z czerwonej cebuli

Pyszne szybkie danie, do tego sycące i nie drogie, podane z kleksem ze śmietany i konfiturą z czerwonej cebuli i tak zadziwi twoich domowników




składniki na babkę:

- 1,5 kilograma ziemniaków obranych mącznych
- duża cebula i czosnek
- kawałek kiełbasy
- około 20 dag boczku wędzonego
- łyżka kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
- dwie łyżki mąki pszennej
- dwa jaja
- sporo świeżego pieprzu, sól, tymianek oraz majeranek
- opcjonalnie gałka muszkatałowa




Ziemniaki zemleć w maszynce, na patelni roztopić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulkę poszatkowaną w kosteczkę i czosnek. Całość przełożyć do ziemniaczanej masy, dodać jajka, mąki i mannę oraz przyprawy, całość wymieszać i piec w nasmarowanej blaszce posypanej bułką (może to być keksówka lub też inne naczynie żaroodoporne).

Konfitury z cebuli czerwonej:

- dwie czerwone cebule
-  dwie łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny - dwie łyżki

Na patelni smażyć pokrojoną w piórka cebulę wraz z octem, cukrem i solą, przykryć i smażyć do miękkości, na koniec odparować resztę soku odkrywając naczynie. Podawać do mięs, pasztetów i kanapek.