ZUPA
składniki:
- około 6 listków jarmużu
- cały brokuł
- marchewka
- 2 ziemniaki
- czosnek i cebula
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, pieprz, sól
- prazone pestki słonecznika
- starty twardy ser np parmezan lub inny
wykonanie:
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej kokosowy lub rzepakowy, dodać posiekaną cebulę, marchew pokrojona w kostkę i chwilkę smażyć, dodać brokuły, czosnek, jarmuż, zalać wodą (tak aby zakryła całość) dusić pod przykryciem 10 minut. Całość przełożyć do większego garnka, dodać około szklanki wody, pokrojonego ziemniaka i gotować 15 minut, na koniec przyprawić do smaku, zblendować całość i posypać pestkami i serem.
Koktajl z jarmużu - oczyszcza i orzeźwia
składniki:
- kilka listków jarmużu
- banan
- sok z cytryny
- jabłko obrane
- łyżeczka miodu
- 1,5 szklanki wody
Do naczynia blendującego koktajle włożyć wszystkie składniki oprócz miodu, miksować na pełnych obrotach minimum minutę, na koniec dosłodzić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz