czwartek, 30 sierpnia 2018

Kapusta z warzywami i mielonym mięsem czyli bigos z młodej kapusty



Pomysł na nietypowy bigos wpadł do mojej głowy podczas wizyty w warzywniaku:) Tak się składa, że często nie mam pojęcia co ugotować na obiad, ale kiedy wpadam do moich dziewczyn do ulubionego warzywniaczka to od razu w mojej głowie zaczynają świtać przeróżne pomysły kiedy tylko zainspiruję się kolorowymi jarzynami, owocami itp. 




Tym razem napatoczyła się na mnie dorodna głowa kapusty, która od razu w mojej kulinarnej wizji wylądowała na stole w postaci warzywnego bigosu  z mielonym mięsem - danie robi się szybko, jest syte i można je zjeść z bagietką lub ziemniaczkami i zsiadłym mlekiem, więc to naprawdę super pomysł na duży głód! Poza tym kapusta posiada właściwości odchudzające, tak więc można objadać się tym daniem bezkarnie.

składniki:

dwie marchewki
główka świeżej kapusty
seler
por
dwie cebule
pietruszka
olej
mielone mięso około 50 dag
50 dag świeżych pomidorów
przyprawy: kurkuma, chili, pieprz cytrynowy, sól morska, odrobina curry

W dużym rondku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojonego w piórka pora, starte na tarce warzywa: marchew, seler, pietruszkę.  W garnku ugotować poszatkowaną kapustę. Po ugotowaniu kapusty dodać podsmażone warzywa. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i posiekać. Na patelni podsmażyć mięso, dodać przyprawy oraz pomidory. Mięso z pomidorami dodać do kapusty z warzywami i całość dusić 15 minut, doprawić do smaku, podawać z natką pietruszki.







1 komentarz:

  1. Bardzo lubię taki smaki :) Podobny przepis widziałam nawet na stronie https://najlepszewkuchni.pl/przepis/*/ , jak i wiele innych. Może dzisiaj uda mi się przygotować kolację w domu.

    OdpowiedzUsuń