poniedziałek, 6 maja 2013

Kurczak z pastą tahin i ryżem po gruzińsku

Inny smak - bardziej orientalny a to dzięki rewelacyjnej paście sezamowej czyli tahinie, świetnie smakuje do ryżu. Ja podałam z ryżem z jajkiem i rodzynkami (nauczyła mnie moja koleżanka Ormianka).



składniki:

- pałeczki z kurczaka
- gotowa pasta tahin - 1 łyżka
- curry, kurkuma, kmin rzymski
- szklanka ryżu
- garść rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- łyżka miodu
- sól
- masło klarowane

przygotowanie:

najpierw robię marynatę do kurczaka z pasty tahin i miodu, z czosnku i z przyprawami. Wstawiam na pół godziny do lodówki. Mięso następnie piekę w piekarniku około 45 minut. Nie dodaję tłuszczu, ponieważ pasta tahin jest dość tłusta.

ryż:

- na maśle podsmażyć porcję ryżu, zalać dwiema szklankami wody. Na osobnej patelni podsmażyć rodzynki a w miseczce rozbełtać dwa jajka. Jajka dodać do rodzynek i smażyć do ścięcia, dodać do jajek, porządnie wymieszać.

pasta wygląda tak i ma szerokie zastosowanie


2 komentarze: