piątek, 6 lipca 2012

Gołąbki kawalerskie czyli bez zawijania




To danie obiadowe polubi cała rodzinka! Szybkie i smaczne gołąbki z mięsa drobiowego bez zawijania.

składniki:

- mięso drobiowe mielone 70 dag
- kapusta włoska ćwiartka
- koncentrat pomidorowy lub pomidorki z puszki
- bulion około litr
- przyprawy
- śmietanka
- jajko
- bułka
- koperek, cebula, czosnek

Do mielonego mięsa dodać jajko, bułkę, przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek, koperek i posiekaną kapustę. Wszystko dobrze wymieszać i formować kotleciki. Obtaczać w mące i smażyć przez kilka minut na oleju. Na dno garnka położyć kilka liści kapusty, rozłożyć gołąbki i zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liść laurowy.

Gotować około 30 minut, dodać koncentrat lub pomidorki z puszki, na koniec dodać śmietankę i posypać koperkiem. Podawać z ziemniaczkami z wody i mizerią.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam te gołąbki, robię je inaczej ale każde tego rodzaju są świetne !
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń